Refurbishment of Tinsley Building, Oxford University

The aim of this project was to refurbish a ground floor empty area of the building, creating new office space. The Company had to strip out some parts of the existing electrical installations on the ground floor and install a new incoming supply. The objectives were to design and install lighting, power, mechanical supplies and controls, fire alarms, emergency lighting, door access/disabled facilities and structured data cabling throughout.

This was to create new office areas and meeting rooms for the administration and departmental staff with better facilities and to create a much warmer and modern building for all staff and visitors. The end product being an office area that will last for many years with all the benefits of cost-efficient heating, cooling and lighting.

Advance(s) Sought:

Use of LED lighting system design to reduce energy costs and carbon emissions. Incorporation of innovative designs, including automatic dimming, zoning of light switches and daylight control, to improve the working environment in the offices and meeting rooms.

Development of Dali (absence/presence detection) lighting systems control in office areas which reduces the light depending on how much daylight is coming in, this is also combined with absence detection where it turns the lights off when not needed, thus reducing energy use. Supplies and control wiring for air intake and extraction and heat recovery with a climate control system reduces the cost of running and carbon emissions as well.

The Company used passive infrared sensors on the ventilation system which meant the system was only in use when needed and therefore reduced running costs.

The overall advance lay in designing a complex mix of systems that could be retrofitted into an existing building, whilst making it affordable. Such systems are generally prohibitively expensive, so finding cost effective solutions is key to advancing technology in this area.

Technical Challenges:

The major challenge of this project was to control the cost while creating an area capable of sustaining the number of staff that had to move from an existing building that had been closed. This had to be done within a very short period of time yet providing a space which is sustainable, energy efficient, flexible, modern and have the correct finish for the end client.

Another challenge was that the building had delicate research being carried out with highly expensive anti vibration tables on the floor directly above the area to be refurbished. This meant the Company were unable to drill into the concrete ceilings or use any loud machinery/equipment to complete the work.

Budget constraints also meant that the designs had to be modified on several occasions before the project could progress. A lot of research into alternative products and accessories had to be carried out to find suitable materials to fit within the budget but maintain the overall look and efficiency of the building.

Resolution of Challenges, Project Outcomes and Future:

The Company created a floating Unistrut system fixed from existing threaded rod and Unistrut which had been left in place from the strip out. They were able to hang all of the containment from this including the light fittings and fixing plates for emergency lighting, sensors, fire alarm accessories and more. This helped to keep within budget and also meant no drilling was required.

Meetings were held with the main contractor, architect, client and electrical engineers to identify the best solutions from an energy consumption, practical and financial point of view. The LED manufacturer were also consulted to establish what alterations could be made to the lights without losing the warranty.

Effective and adaptable designs were utilised to ensure this project was a success, with the result that the Contractor and Client are using our company again.

“Thanks to all Bojen Staff who worked on recent Bio Centre project for the excellent standard of work. We found Shaun very helpful and a great communicator with a very pleasant manner, always ensuring all variations were discussed with me first and service disruption kept to a minimum. The site was also left very clean and tidy. I hope to be able to work with Bojen again in the future.”

Mr T Davies | UK Bio Centre

“We were delighted with the entire process from beginning to end! The team listened to our requirements, made excellent suggestions and we felt cared for and valued as customers throughout the process.”

Graham Carson | Inca – Caring Accounting

“Just wanted to convey to you and your team that I was very impressed with the quality of your installation. The project was completed on time to a high standard with very few defects, which is a credit to your team.”

Brian | Hoare Lea Consultants

“I use Bojen electrical on many University Projects, they always provided an excellent service in terms of project management and quality of installation, I would have no hesitation in recommending Bojen to others.”

Rob Gregg • Deputy Electrical Engineer | Oxford University

“We have and would recommend Bojen Electrical. They are friendly, helpful and well-priced. We have been very pleased and impressed with the very varied work they have done for us.”

Sister Marie Ann | Headington Convent

01235 559358

info@bojenelectrical.co.uk