Richard Doll Building

Background / Objectives / Timeline

In June 2018 the Company was asked to investigate how to design and install a unique electrical system for a reception, atrium, teaching space and office refurbishment. Initially, it was assumed that this would be a standard job, but upon winning the bid, it became apparent that the building was prone to flooding and the unique nature of the building meant that a usual refit would not suffice.

The project was to be done over 3 stages:

Stage 1 was to strip out all of the existing electrical installations in the 2 office blocks which suffered water damage due to the underfloor flood, move the existing electrical mains panel and sub-mains and provide a new distribution panel, then to rewire the existing systems installing equipment above the floor. New distribution boards were installed to enable supplies to the lighting, power, mechanical supplies and controls, fire alarms, emergency lighting installations, door access/disabled facilities and structured data cabling throughout. It was at this stage that the technical issues that would need resolving were discovered.

Stage 2 was to complete a new teaching space providing a seminar area which could be divided into 2 different spaces, complete with AV systems and programmable, dimmable lighting to enhance the control for the seminars.

Stage 3 was to add work-stations for students and staff to complete work in the large atrium space, replace the old reception desk with a new bespoke design complete with all electrical and mechanical requirements and a small external seating area for staff to relax adjacent to the building Café.

The building was to facilitate new research clinical trials with office upgrades teaching and relaxation areas, with specialised equipment and controlled access with the best facilities and to create a much warmer and modern building for all staff and visitors that will last for many years with all benefits of cost efficient heating, cooling & lighting, all within a limited budget.

A further consideration would be the building risk and safety management control, which meant bespoke panel modification design in the existing clinical trials building.

Assessing the design capabilities of both the new and existing buildings would have to be undertaken to ensure compliance with any future expansion and provide sustainability to reduce further cost.

Advance(s) Sought

To advance electrical engineering capabilities by reducing carbon footprint whilst enhancing performance. To be achieved through: redesign engineering of existing components such as LED lighting; research and modification of lighting controls, e.g. automatic dimming control, light switch zoning; daylight control, etc. In addition, research and adaptation would have to be undertaken to reduce energy costs with the electrical supply to the air intake, extraction and heat recovery system.

Such adaptations and combinations had never been attempted before in such a complex configuration of buildings.

Technical Challenges

This design and build project brought problems with adapting the existing installation to suit the new requirements, floor voids which served the existing mechanical and electrical services required stripping out and a new system installed which could avoid any further issues with water ingress. Research would have to be undertaken to ensure that all cabling would not be damaged if flooding occurred again.

The new reception & atrium areas were very difficult to get services from the distribution areas to the final accessories due to the design and makeup of the existing building. This would require extensive trialling and testing of bespoke cabling and circuitry to achieve the design brief. Added to this, the building continued with full occupation which presented difficulties with separating work areas from the main circulation routes.

Bespoke furniture was to be made which was of a very high specification and required a lot of electrical input for the installation as the client wanted a precision finish and all accessories wiring had to be hidden. This made standard lighting impossible and there would have to be visits to the factory and many meetings and phone conversations, discussing different options of how to get over any of these issues took place. In particular, BoJEN liaised with component manufacturers to modify parts. This was to improve efficiency as well as design. Both factors would normally void any warranty, so much experimentation would be needed.

Specific requirements created detailed coordination meetings and drawing issues, detailed programming and logistical arrangements. As this was an existing building the working spaces were very limited and required constant reviewing and weekly sometimes daily arrangements to organise how to proceed, which proved extremely difficult. There were existing services in the floor & ceiling voids which required to remain as they were feeding other parts of the existing building which created further issues, especially as the building was working as normal.

“Thanks to all Bojen Staff who worked on recent Bio Centre project for the excellent standard of work. We found Shaun very helpful and a great communicator with a very pleasant manner, always ensuring all variations were discussed with me first and service disruption kept to a minimum. The site was also left very clean and tidy. I hope to be able to work with Bojen again in the future.”

Mr T Davies | UK Bio Centre

“We were delighted with the entire process from beginning to end! The team listened to our requirements, made excellent suggestions and we felt cared for and valued as customers throughout the process.”

Graham Carson | Inca – Caring Accounting

“Just wanted to convey to you and your team that I was very impressed with the quality of your installation. The project was completed on time to a high standard with very few defects, which is a credit to your team.”

Brian | Hoare Lea Consultants

“I use Bojen electrical on many University Projects, they always provided an excellent service in terms of project management and quality of installation, I would have no hesitation in recommending Bojen to others.”

Rob Gregg • Deputy Electrical Engineer | Oxford University

“We have and would recommend Bojen Electrical. They are friendly, helpful and well-priced. We have been very pleased and impressed with the very varied work they have done for us.”

Sister Marie Ann | Headington Convent

01235 559358

info@bojenelectrical.co.uk